Mark studeerde van 1988 tot en met 1993 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst waar hij cum laude afstudeerde in de vakken Schilderen, Tekenen en Ruimtelijk Ontwerpen.
Een belangrijk thema in het werk was het landschap waarbij de herkenbaarheid werd onderzocht door middel van schilderkunstige ingrepen. Aanvankelijk door het overschilderen met meerdere lagen (transparante) verf. Later door het meer verbeelden in textuur en huid.
Vanaf ongeveer 1997 maakte het landschappelijk (horizontale) motief plaats voor een meer abstracte beeldtaal met aandacht voor kleur en huid. Ook werden de grenzen opgezocht van het autonome beeld; het schilderij werd ruimtelijk, voegde zich in 3d of in installaties.
Architectuur en vormgeving werden expliciet betrokken en toepasbaarheid en functionaliteit werden als criteria ingezet om het werk vanuit een nieuw perspectief te benaderen. Een speciaal ontwikkelde lak in combinatie met aluminium plaatmateriaal werd de basis voor interieurprojecten en vrije werken.
Tot 2008 is de laktechniek in combinatie met aluminiumplaatwerk toegepast in diverse projecten en opdrachten voor particulieren, overheid en bedrijfsleven.(archiefwebsite)
In 2009 werd het roer resoluut omgegooid vanwege milieu- en gezondheidsbelastende aspecten van de laktechniek en sindsdien wordt er gewerkt met papier en aquarel. De werken verhouden zich ook weer meer tot de schilderkunst met het directe gebruik van de wanden van het interieur als drager. In het atelier wordt de papierpulp zelf gemaakt en de vellen geschept. Vanwege het opdrachtgebonden werk en vanuit een behoefte naar meer zichtbaarheid en een betere bereikbaarheid is het atelier in 2011 gecombineerd met een presentatieruimte cq winkelruimte. Op het adres met de naam Whispering Wall wordt werk van Atelier Mark de Weijer gecombineerd getoond met dat van collega’s. De uitwisselingen heeft er toe geleid dat er met de papierpulp ook verder werd geëxperimenteerd. Dit resulteerde in 2013 in het ontwerpen van lampen. De verlichting is nu naast de werken voor op de wand een vaste factor in de dagelijkse praktijk van het atelier.