papier maken

Het onderzoek naar papier en het ambacht van papiermaken heeft me de afgelopen jaren veel kennis en plezier gebracht. De verschillende handelingen tijdens het papiermaken dwingen bedachtzaamheid af. Vooruitdenken naar een eindresultaat waarbij de grilligheid van het materiaal en de toevalsfactor van de techniek beeldbepalend zijn.

Mijn werkruimte deel ik graag met mensen die kennis willen maken met het maken van papier, willen experimenteren met verschillende technieken of het papier als materiaal willen onderzoeken voor verschillende toepassingen. Ben je geïnteresseerd in het ambacht van papier maken? Misschien wel in het maken van Washi, Japans papier? Ik nodig je graag uit om samen met mij het fascinerende ambacht te leren kennen en beleven. In de werkplaats is ruimte voor 4 cursisten.

Ik combineer vaak verschillende technieken en materialen in mijn onderzoek. Met als resultaat soms de spreekwoordelijke ongezochte vondst. Ik hou van deze manier van werken, het houdt me scherp en vraagt om concentratie en inspiratie. Deze benadering is ook de basis van mijn lessen; het gaat me naast de traditie ook om het experiment, het durven zoeken en aftasten. Jezelf verrassen, iets waar het ambacht van papier maken zich prima voor leent!

Het aanbod bestaat uit 3 workshops;

 1. basis workshop. Papier maken met de verschillende technieken uit Oost en West;
 2. Papier maken en pulppainten met behulp van de vacuümtafel;
 3. Midweek masterclass individueel

oost en west

Over de gehele wereld wordt papier gemaakt. En overal zoeken de mensen naar oplossingen voor typische problemen die ze tegenkomen bij het werk. Hobbels die moeten worden genomen afhankelijk van geografie en aanwezigheid van grondstoffen. Zo ontstaan er talloze variaties op een in essentie overal gelijk principe van papier scheppen. Fascinerend is hierin het grote verschil tussen de westerse en oosterse benadering. Los van de varianten, zijn er duidelijk andere technieken en materialen te zien. Waar bij het westerse scheppen het zeefraam in een beweging recht omhoog uit het schepvat wordt gehaald, in een keer een laag pulp opscheppend, zie je bij de techniek in bijvoorbeeld China en Japan dat het raamwerk een aantal kleine schepjes uit het vat neemt, die per keer met een golvende beweging over het raam heen en weer vloeien en zo vezels achterlaten.

Deze technieken komen deels voort uit de beschikbaarheid van verschillende vezels. De vezels vragen vanwege hun fysieke eigenschappen om verschillende vormen van voorbereiding voordat ze als werkbare pulp kunnen worden gebruikt. Voor de westerse bereiding heb ik een Hollander ter beschikking. Een soort vezel maalmachine die in de 17e eeuw is ontwikkeld in de Zaanstreek, vandaar de naam. De oosterse wijze bestaat uit het verpulpen van de vezels door middel van slaan met een slaghout of hamer.

Workshop van een dag, 10.00 tot 17.00 uur.

 • Inclusief materialen, lunch.
 • Voor 4 personen, €80,- per persoon.
 • Zodra de workshop voldoende deelnemers heeft wordt er onderling overlegd voor een geschikte datum.
 • Aanmelding: info@markdeweijer.nl

Vacuümtafel, pulppainting

Naast de verschillende scheptechnieken is het ook mogelijk om papier te maken door de pulp op te gieten. Hierbij wordt de pulp op een gaas gegoten waarbij gebruik wordt gemaakt van een mal bestaande uit aluminium profielen. Het weglekkende water wordt afgevoerd via een vacuümtafel. Deze tafel heeft als grote voordeel dat het gegoten vel meteen daarna kan worden geperst, met name grote formaten waar anders een erg grote pers voor nodig zou zijn. Op deze wijze kan ik per vel het formaat bepalen, variërend van bijvoorbeeld A5-formaat tot max 100×220 cm. Ook kan ik hiermee verschillende vezels in opvolgende gietgangen combineren.

Papier wordt gemaakt van plantaardige vezels. De vezels verstrengelen tijdens het scheppen/gieten, persen en drogen zodanig met elkaar dat ze een sterk vel vormen. Dezelfde vezels kun je tijdens de voorbereiding ook erg fijn malen.

De vezels kunnen dan, vermengd met water en op kleur gebracht, worden uitgegoten of gespoten over een eerder gemaakt, maar nog niet gedroogd vel, het zogeheten pulppainten. Zo kan worden gewerkt aan een beeld, abstract of figuratief, waarbij het eindresultaat volledig bestaat uit papier. Deze techniek leent zich bij uitstek voor het experiment, maar er kan ook van een schets of voorbeeld worden gewerkt.

Workshop van een dag, 10.00 tot 17.00 uur.

 • Inclusief materialen, lunch
 • Voor 4 personen, €80,- per persoon.
 • Zodra de workshop voldoende deelnemers heeft wordt er onderling overlegd voor een geschikte datum.
 • Aanmelding: info@markdeweijer.nl

Midweek masterclass

Heb je al eens kennis gemaakt met het papier maken en wil je de diepte in met dit mooie ambacht? Of zoek je technisch en praktisch advies in het kader van een onderzoek of studie? Dan is een midweek workshop wellicht een goede insteek; je hebt de beschikking over mijn atelier, apparatuur en materialen om samen met mij en mijn kennis en ervaring je focus te richten op papier.

In een inspirerende omgeving, tussen de bossen en het landschap aan de Vecht, ben je een midweek helemaal alleen met je project bezig. Ter ontspanning kun je heerlijk wandelen of fietsen in de omgeving.

Voor je overnachting is het mogelijk om gebruik te maken van een van de vele B&B’s in de directe omgeving. Als alternatief bieden we je de mogelijkheid om in het atelier te verblijven. Er is cv, een eenvoudig keukentje met koelkast en een toilet. Natuurlijk ook wifi. Lunchen doen we gezamenlijk. Ontbijt en avondeten in overleg.
We starten maandag 12.00 uur met een rondleiding en uitleg. De eerste stappen worden gezet. Dinsdag tot en met donderdag ben je van 10.00 tot 17.00 onder mijn begeleiding aan het werk. Vrijdagochtend tot 12.00 rond je af en verzamel je al je resultaten.
Op basis van overleg ten aanzien van je plannen bereid ik het een en ander voor qua materialen en overige benodigdheden.

Midweek Masterclass

 • €850,- inclusief materialen en overnachting
 • €700,- inclusief materialen zonder overnachting
 • Aanmelding: info@markdeweijer.nl