papier maken

Het onderzoek naar papier en het ambacht van papiermaken heeft me de afgelopen jaren veel kennis en plezier gebracht. De verschillende handelingen tijdens het papiermaken dwingen bedachtzaamheid af. Vooruitdenken naar een eindresultaat waarbij de grilligheid van het materiaal en de toevalsfactor van de techniek beeldbepalend zijn.

Mijn werkruimte deel ik graag met mensen die kennis willen maken met het maken van papier, willen experimenteren met verschillende technieken of het papier als materiaal willen onderzoeken voor verschillende toepassingen. Ben je geïnteresseerd in het ambacht van papier maken? Misschien wel in het maken van Washi, Japans papier? Ik nodig je graag uit om samen met mij het fascinerende ambacht te leren kennen en beleven. In de werkplaats is ruimte voor 4 cursisten.

Ik combineer vaak verschillende technieken en materialen in mijn onderzoek. Met als resultaat soms de spreekwoordelijke ongezochte vondst. Ik hou van deze manier van werken, het houdt me scherp en vraagt om concentratie en inspiratie. Deze benadering is ook de basis van mijn lessen; het gaat me naast de traditie ook om het experiment, het durven zoeken en aftasten. Jezelf verrassen, iets waar het ambacht van papier maken zich prima voor leent!

 

Deelnemen? Stuur een mail naar info@markdeweijer.nl waarin je aangeeft voor welke workshop en welke datum je je wilt inschrijven. Je ontvangt een mail ter bevestiging met een update van het aantal inschrijvingen. Een week voor aanvang laat ik weten of er voldoende inschrijvingen zijn en de workshop kan doorgaan.

 

Naast het volgen van een workshop is het ook mogelijk om, onder mijn begeleiding, te werken aan een specifiek onderzoek of project. Dit gaat dan al vaak om meerdere dagen. In het atelier is ruimte om, eenvoudig, te overnachten. Logie is inclusief ontbijt en avondeten. Je kunt er ook voor kiezen om een B&B te nemen in de directe omgeving. Neem contact op met me voor de mogelijkheden en prijzen.

Het aanbod bestaat uit 3 workshops;

 1. Basisworkshop.
 2. Papier maken en pulppainten met behulp van de vacuümtafel;
 3. Washi

Basisworkshop

Papier wordt gemaakt van plantaardige vezels. Een vel papier bestaat uit deze vezels die kriskras door elkaar liggen, met elkaar zijn verstrengeld en verbonden. De vezels worden voorbewerkt om goed aan elkaar te kunnen ‘plakken’. Hierbij is water cruciaal.

Vandaar dat de vezels uit een bak water worden geschept, een zeer oude methode om papier te maken. Het scheppen gebeurt met een zeefraam waarna het laagje natte vezels wordt overgebracht op een klaarliggend vilt. Zo bouw je een stapel, die vervolgens onder de pers gaat. Als laatste worden de vellen overgebracht op een droogplank.

In deze workshop leer je dit proces stap voor stap, waarbij we verschillende technieken toepassen. We werken met ramen op A4 formaat aan een serie vellen van verschillend gramsgewicht (dikte van het papier).

Het is extra leuk wanneer je vooraf bloem- of bladmateriaal droogt en perst om te kunnen verwerken in je papier. Dit geeft een mooi persoonlijk resultaat!

Woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur

Data met update inschrijvingen:

29 mei: 4 plaatsen beschikbaar

 • Inclusief materialen, koffie, thee, versnapering.
 • Voor 4 personen, €60,- per persoon.
 • Aanmelding: info@markdeweijer.nl
 • Wanneer je met een vriendengroepje wilt deelnemen kun je contact opnemen om in overleg een datum te kiezen.

Vacuümtafel, pulppainting

In de basisworkshop leer je papier te scheppen, hier leer je een vel papier te maken door de vezels uit te gieten. Het grote voordeel is dat je per vel bepaald wat en hoe je het wilt hebben. Ook nu is een zeef of gaas nodig, alleen ligt dit los op een speciale tafel, een vacuümtafel. Deze tafel is in staat om het water af te voeren en, in het geval van een heel groot vel, het papier ook te persen. De vezels worden handmatig en zo gelijk mogelijk uitgegoten over het gaas waarbij het formaat wordt bepaald door een viertal aluminium profielen. Het gieten gaat bedachtzaam, laag voor laag. Dit geeft de mogelijkheid om secuur te bepalen hoe dik jouw vel gaat worden. Ook kun je andere vezels en kleuren combineren tot een bijzonder eindresultaat. Je bepaalt zelf je formaat, tot maximaal 50×100 cm.

We werken met verschillende natuurlijke vezels, zoals hennep, katoen en abaca.

Er zijn diverse kleurstoffen voorhanden, plantaardig of als pigment, om je vezel een kleur te geven. Met behulp van verschillende pipetten kan er worden getekend met de pulp; het zogenoemde ‘pulppainten’.  Ook kun je zelf blad- en/of bloemmateriaal drogen en persen om in de workshop toe te passen. In de directe omgeving van het atelier is dit ook ruim voorhanden. Ook bijvoorbeeld oud papier, snippers en foto- of ander collagemateriaal is te gebruiken.

Woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur

Data met update inschrijvingen:

15 mei: 4 plaatsen beschikbaar

 • Inclusief materialen, koffie, thee, versnapering
 • Voor 4 personen, €60,- per persoon.
 • Aanmelding: info@markdeweijer.nl
 • Wanneer je met een vriendengroepje wilt deelnemen kun je contact opnemen om in overleg een datum te kiezen.
 • Ben je op zoek naar een bijzonder papier voor je creatieve/artistieke werk? Maak het zelf! Maximaal 98 x 218 cm en verder elke maat daaronder. Grams gewicht en vezel, jij maakt je eigen keuze. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Washi

Japans papier, dat is de letterlijke betekenis van Washi.

Het is een heel mooi en ambachtelijk papier, wat al eeuwen op dezelfde wijze wordt gemaakt. Sterk en vaak met een mooie vezelstructuur. Het wordt o.a. gebruikt voor schilderkunst, sumi-e; het schilderen met zwarte inkt en kalligrafie.

Maar ook voor de schuifbare scheidingswanden in traditionele huizen, de shoji.

Het papier wordt gemaakt van de bastvezel van met name de kozo- en gampiplant. Deze vezels vragen om een intensieve handmatige bewerking. Tijdens de workshop neem je de laatste fase van dit proces voor rekening; het slaan van de kozobast tot pulp. Vervolgens leer je de speciale techniek  van het scheppen (nagashizuki) waarbij je het vel in laagjes opbouwt.

We werken met schepramen op A4 formaat, maar sluiten af met het maken van een vel van 47×67 cm. Groter maar ook moeilijker, kortom een uitdaging!

Woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur

Data met update inschrijvingen:

 

1 mei: 4 plaatsen beschikbaar

11 juni: 1 plaats beschikbaar

 • Inclusief materialen, koffie, thee, versnapering
 • Voor 4 personen, € 75,- per persoon.
 • Aanmelding: info@markdeweijer.nl
 • Wanneer je met een vriendengroepje wilt deelnemen kun je contact opnemen om in overleg een datum te kiezen.