het atelier

De omgeving

Sinds 2020 woon en werk ik in het buitengebied van Dalfsen. Ik heb er mijn atelier gebouwd in de schaduw van het bos naast ons terrein. Licht op het noorden, een aparte ruimte voor het papier maken en een voor het schilderen. Vanaf het woonhuis loop ik over het pad, langs de paardenweide, naar mijn atelier.

Zo liep ik eens in Japan van mijn Ryokan langs een kozoveld naar de papierwerkplaats van mijn Washi master bij wie ik veel kennis heb opgedaan over de wereld van het Japanse papier. Ik realiseerde me toen dat een dergelijke woonwerk plek een grote waarde is voor de ontwikkeling van je werk.

Binnen in het atelier

Het atelier bestaat uit twee delen, bij binnenkomst betreed je de papierwerkplaats, hier staat alles wat ik nodig heb om papier te maken. De Hollander waarmee ik de vezels in de gewenste pulp maal. De vacuümtafel waarop ik mijn vellen kan gieten en persen. Het is de ruimte waar geëxperimenteerd wordt met materialen, verfbaden en technieken in het gebruik van papierpulp. Lopend langs het keukentje kom je in het schilderdeel, een ruimte waar ik verder werk op het papier.

Waar het werk ontstaat, waar ik inspiratie vind vanuit mijn schetsen, foto’s gemaakt tijdens het wandelen, de kunstboeken en de directe omgeving, te zien vanuit de ramen. De connectie van het materiaal met de natuur c.q. het landschap is inspirerend. De plantaardige vezels, de kleuren afkomstig van plantextracties, het zelf aanwrijven van de verf of het aanmaken van een kleurbad, ik streef naar een atelier waarin ik werk naar, voor en met de natuur.