Werk

vrij werk

Naast het bos en met uitzicht over de akkers valt het dagelijkse leven samen met het landschap. Het landschap stuurt op een natuurlijke wijze mijn werk. Het beeld ontstaat minder uit het hoofd, meer vanuit het kijken en ervaren. Op mijn wandelingen beleef ik de natuur dagelijks, altijd weer overtuigend en vanzelfsprekend. Maar het is bovenal de focus en rust die de omgeving me geeft. Het prikkelt me elke dag opnieuw om na te denken over het werk; hoe verbeeld ik dit landschap om me heen? Wat betekent het voor me?

Al sinds mijn afstuderen geeft de natuur, in de vorm van een landschap, in mijn verbeelding ruimte aan bespiegeling. Reflecteert het mijn bestaan als mens. Toont het momentum binnen het tijdloze. Confronterend maar ook troostrijk.

Wanneer je een landschap beziet, erbij stil staat en het tot je laat doordringen, is er vaak een gedachte, een introspectief moment. Je kijkt, de ogen dwalen, gericht op een ver punt of vlakbij, op de schors van een boom. De natuur is in een constante cyclus, een beweging, nauwelijks waarneembaar. Jij beweegt ook, verplaatst je in het landschap, met het veranderen van standpunt verandert het landschap. Maar altijd heeft het beeld een bepaalde schoonheid. Het klopt wat ik zie; of ik nu voor mijn voeten kijk naar de bosgrond, of verder weg naar een houtwal. Deze onweerlegbaarheid laat zich moeilijk vastleggen. Eenvoudig nabootsen doet de beleving tekort.
Toch waag ik me telkens weer aan een poging om te vatten wat ik bewonder, wat me fascineert. Een verlangen om een beeld te creëren wat raakt aan een gemoed.
Als een soort sehnsucht naar een beeld met dezelfde oorspronkelijkheid als het landschap wat ertoe heeft geïnspireerd.

werk in opdracht

Naast mijn vrije werk maak ik ook werk in opdracht. Vaak betreft het werken die worden gemaakt voor een specifieke plaats in het interieur. De situatie ter plekke is dan bepalend voor het ontwerp en de uitvoering. Hierbij kan ook de akoestiek mee worden genomen. Het papier wordt dan gecombineerd met akoestisch materiaal waarmee een geluiddempend effect wordt verkregen.

De stappen in het maakproces worden in overleg met de opdrachtgever bepaald. Zo ontstaat een werk op maat met de uniciteit van een vrij werk.